Uddannelse og baggrund som hestetandplejer
Det er vigtigt, at man som hesteejer sætter sig ind i hvem, der har tilstrækkelig erfaring og uddannelse til at kunne udføre arbejdet korrekt, da der inden for hestens tandpleje ingen krav er til hvilken uddannelse, man skal have.
Jeg har taget eksamen hos den internationale organisation for hestetandpleje, IAED www.iaedonline.com.
IAED (International Assosiation of Equine Dentistry)
IAED ønsker at samle tandplejere og dyrlæger, som arbejder med hestens tandpleje, og opfordrer alle til at tage eksamen. IAED’s eksamen er den eneste i verden på så højt niveau. Alle kan blive medlem af IAED, men det er desværre ikke alle, der kan bestå eksamen.
Vi er nu seks i Danmark med denne uddannelse: Mai Nicholaisen, Lalla Zidaric, Glenn Espensen, Maria Gandløse, Sabbine Fiil Laebel og mig selv, som har speciale i hestens tænder.
Lige så vel som hestens hove skal passes, bør hestens tænder tjekkes min. en gang om året, hvis hesten bliver brugt.
Min baggrund
Jeg har haft med heste at gøre, siden jeg var helt lille. Mine forældre havde en rideskole, og vi har haft ridelejr og heste i tilridning samt i væddeløbstræning m.m. Da jeg blev 17, fik jeg min jockey-licens og har redet løb herhjemme og i England.
Jeg vandt Skandinavisk mesterskab i 1994 i Aalborg på Silver Shah. Mht. tandpleje fik vi dengang ordnet tænder af dyrlægen i forbindelse med vaccination, og jeg gik jo ud fra, at så var det godt – men med den viden, jeg har den dag i dag, er tandpleje meget mere end bare en tandraspning. Jeg tænker tit på de mange “problemheste”, vi har haft stående og opstaldet gennem tiden. Havde man da bare vidst bedre!
I år 2000 tog jeg på mit livs rejse: Først over Thailand og videre til Australien, hvor jeg startede med at træne poloheste. Det var dér, jeg så en hestetandplejer for første gang og så hvor stor betydning, hestens tænder har. Der var stor forskel at mærke på hestene bagefter. Senere på min rejse fik jeg muligheden for at følge Andrew (hestetandplejer) i en periode, hvilket gjorde stort indtryk.
Da jeg kom hjem, var det at blive hestetandplejer ikke bare sådan lige at komme i gang med: Der var nemlig ikke noget, der hed hestetandplejer herhjemme på det tidspunkt. Jeg startede på sygeplejeskolen som planlagt, indtil jeg hørte om Mai K. Nicholaisen, der var vendt hjem fra det store USA som uddannet hestetandplejer. Jeg kontaktede hende straks og startede hos Mai efter at have afsluttet første semester på sygeplejeskolen.
Efter en periode hos Mai tog jeg videre til Californien over til én af USA’s bedste hestetandplejere Richard Miller, hvor vi praktiserede i en mobilklinik. Her havde vi alt, hvad der skulle bruges til tandpleje lige ved hånden (lidt luksus). I min tid hos Richard Miller har jeg bl.a. arbejdet sammen med Dale Warring (AUS), Scott Loman (US), Mark Slingsby (GB) samt Tony Basil, som en del af hans tid arbejder for University of California (UC Davis) (Veterinary Medical Teaching Hospital). Senere tog jeg over til Mark Slingsby (GB), hvor jeg kort tid efter bestod min eksamen i Oxford England.
Er det tid til et tandtjek?
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker yderligere oplysninger om mine ydelser inden for hestetandpleje. Ring eller skriv en besked til mig for at booke en tid, så din hest kan få et tandtjek og dermed fremme dens sundhed og trivsel.