Forkert tandstilling

Når hesten har forkert tandstilling, som følge af bla. tandkroge, ramper, bølgebid, trappebid, for lange eller skæve fortænder,vil den være mere eller mindre låst, få en dårlig tyggefunktion og en nedsat bevægelighed af kæbeledet, hvilket vil påvirke udnyttelse af fodret samt ridningen. Hesten skal kunne tygge sit foder i en cirkulær bevægelse for at male fodret ordentligt, og skulle kunne skyde sin underkæbe frem ad og til siderne under træning.

En hest med feks. tandkroge kan have svært ved at gå i holdning. Hesten kan i nogle tilfælde undgå alt for meget ubehag ved at åbne munden, så tandkrogene ikke er i vejen.

Har hesten et skævt bid (fortænderne) har den svært ved at flytte sin kæbe til den ene side, men kan nemt flytte den til den anden. Hesten vil have svært ved at bøje og stille sig.

Tandspidser

Alle heste har tandspidser, også vildhesten. Men den får ikke bid i munden, bliver spændt ind og bedt om at gå i en bestemt holdning. Vildhesten går heller ikke med grime på der bl.a. forhindrer den i at gabe og strække dens kæbeled hvilket er en naturlig ting og pleje af kæbeleddet, derudover kan grimen have betydning for hestes optimale tyggebevægelse. Så husk kun grime på hvis nødvendigt, og sørg for der er plads. Og vær særligt opmærksom på føl og plage der vokser konstant at følge med i str. På grimen.

 

Mælketænder (Tandkapper)

Når vi begynder at arbejde med hesten og forlange noget af dem, er når de er ved at skifte tænder. Hesten har 24 mælketænder den skal af med og tænder der bryder frem. Det skulle gerne ske mellem 2 ½ og 5 års alderen. De permanente tænder bevæger sig op og absorberer roden på mælketænderne, og skubber dem til sidst af.

Tandkapper kan i tilfælde være forsinket eller have problemer med at falde af, af sig selv. Tandkapperne har til sidst meget spidse rødder, det er generende og ikke mindst smertefuld for hesten. Den kan have svært ved at tygge sit foder, og komme til at lugte ud af munden pga. foder der kan sidde fast mellem tandkappen og den blivende tand.
Unghestene har normalt de skarpeste og største tandspidser. Det skyldes at tænderne i den alder bryder hurtigere frem og de er mere uregelmæssige i formen.

Så hids dig ikke op over din unghest har en dårlig periode. Især de forreste kindtænder kan give gener ved tøjle kontakt ( når hesten er ca. 2 1/2 år )

Derfor er det utrolig vigtigt at være opmærksom på unghesten både før og under træning.
Tænderne kan være skyld i en ”dårlig dag”.
Gør i stedet din hest til en vinder med regelmæssig tandpleje.

Overdrevet tværgående riller (ETR)
Hesten har naturligt tværgående riller. Men er hesten på nogen måde låst i fri kæbebevægelse så som forkert tandstilling eller står med for stram grime. Begynder hesten at tygge mere fra side til side frem for cirkulært, rillerne bliver da overdrevet. Rillerne nedsætter yderligere kæbens bevægelsesfrihed, tænderne er låst, og hesten kan virke stiv og svær at stille på små volter.

Foderlommer
Foderlommer er når der er mellemrum mellem hestens tænder. Foder vil sætte sig i lommerne og gå i forrådnelse. Hesten vil lugte ud af munden, og kan have ondt. Kommer ofte som følge af, hesten har gået længe med forkert tandstilling. For meget pres og slitage på enkelte tænder gør, at de presses fra hinanden. Kan på længere sigt medføre løse tænder.

Ulvetænder
Ulvetanden er en lille tand, der sidder umiddelbart foran den forreste kindtand. Kan forekomme både i over og undermund, men mest almindeligt at hesten kun har dem i overmunden. Det er langt fra alle heste der har ulvetænder. Ulvetanden er et rudiment, dvs. en udviklingsmæssig rest af en kindtand, der ikke længere har nogen funktion.

​Tanden bryder frem når hesten er mellem 6 og 12 mdr. gammel.

​Ulvetænderne kan give problemer i forhold til biddet. Når rytter tager i bidet kan det ramme ulvetanden. De rokker let, er små og kan let knække.
Ulvetænderne kan også være blinde, så ligger de under tandkødet og vil aldrig bryde rigtig frem. De er typisk meget generende, idet tandkødet over den er ømt. Vi anbefaler de bliver fjernet inden hesten skal i tilridning.

Skævt bid
Et skævt / diagonalt bid kan stamme fra skævheder eller skavanker andre steder i hestens krop. Kan også komme af at hesten i en længere periode, har haft en smertefuld tilstand i den ene side af munden. Det kan være en mælketand der sidder i klemme, eller hesten er blevet sparket. Hesten foretrækker at tygge med den gode side, og vil stå med underkæben lidt forskudt, hvilket vil give et skævt slid både på kind- og fortænder. Og når først tænderne er begyndt at blive slidt skævt, så kan hesten ikke selv rette op på det igen, selv om smerten for længst er væk.

Diagonalt bid er en af de vanskeligere bidfejl at rette op på, netop fordi der ofte er sammenhæng med skævheder andre steder i hestens krop.
Det ville være en god ide at supplere en omgang tandpleje med en kiropraktorbehandling.

Et skævt bid er forholdsvis nemt at se. Så prøv selv at tjekke din hest. Der er måske en grund til at hesten er stiv og dårlig på den ene side. Simpelthen fordi den til sidst ikke kan føre underkæben til den side

Tandkroge
Tandkroge på tand nr. 106 og 206 er et at de hyppigste problemer på vor tids hest, ofte pga. af den måde vi fodre vores heste på. Når man fodrer sin hest fra en krybbe hævet over jorden, tvinges hesten til at skubbe underkæben tilbage og tænderne slides med tandrækkerne forskudt. Derved dannes tandkrogene og forhindre fri kæbebevægelse. Modsat i naturen hvor hesten står med hovedet nede når den spiser og tandrækkerne vil ligge over hinanden hvor de skal.
​Tandkrogene forsvinder ikke af sig selv, de bliver tværtimod større.

Bølgebid
Er når hestens kindtænder former en bølge hvor nogle tandkroner er højere end resten af tandrækken. Bølgebid kan forekomme i begge sider, men kan også være mere dominerende i den ene side.
​Hesten vil være låst i dens kæbebevægelse til bla. at tygge korrekt og til at gå i en bestemt holdning. Og igen bølgebiddet forsvinder ikke af sig selv, det bliver værre og værre.

Trappebid

Er når hestens tænder danner en trappe, oftest omkring tand nr. 08 og 09 ca. midt på arkaden. Kan forekomme i begge sider, men oftest mere dominerende i den ene af siderne. Vil også her være låst i frikæbebevægelse, og have svært ved at spise sin mad uden spild.

Tandsten
Tandsten kan hesten også få. Oftest omkring hjørne tænderne. Her t.v. på hjørnetanden i undermunden. Men kan også forekomme andre steder.
​Når tandstenet er fjernet, kan man se gummerne er røde og irriteret.

    

Hjørne tanden eller hingste tanden som den også kaldes, har ikke nogen egentlig funktion. Vildhesten brugte den når den sloges. I dag bliver de bare lange og skarpe. Og hesten kan komme galt af sted med dem. Eks. Hvor en hest sad fast i et hø net, den trækker tilbage i panik og skære tungen på nylon snoren. Så det vi gør er, at korte og afrunde hjørne tanden så hesten ikke er til fare for sig selv eller andre heste

Kroge på fortænder

Tand nr. 103 og 203 bagerste fortand i overmunden. Når hesten har kroge her, er det også tegn på at hesten ikke tygger og slider sine tænder korrekt. Det betyder ofte også at hesten har en låsning på kindtænderne.

Her billede før og efter krog er fjernet.

    

Flækket/mistet tand
Hesten kan af flere årsager mangle en eller flere tænder. Den permanente er måske aldrig brudt frem. Hesten kan ved et uheld have mistet eller slået et stykke af en tand, og der kan være flere årsager til at hesten må have tænder rykket ud.

Når en hest har mistet en tand er det meget vigtigt med regelmæssig tandpleje. Da den modstående tand ikke længere vil have noget slid, men fortsat bryde frem 2-3 mm om året. Dvs. den modstående tand vil bevæge sig længere og længere op eller ned i hullet, og låse for kæbebevægelsen og i værste fald ende i tandkødet.Som denne tidl. Væddeløbs hest, fuldbloden Last Row på 6 år,der havde flækket tand nr. 408 i undermunden, og gået med den i ca.3-4 år, hvilket man kan se på det stykket tand, der er flækket op mod ganen og ingen slid har haft. Det stykke tand er blevet ved med at bryde frem 2-3 mm om året, og er fortsat op i ganen og lavet et hul. Den modstående tand er blevet dominerende og låser hestens optimale tygge bevægelse.

Last Row kunne kun tygge med hendes venstre side, og tabte meget af hendes foder. Last Row var svær at ride, lyttede ikke til tøjlen. Efter resten af tanden kom ud, i samarbejde med dyrlæge, og to gange tandpleje med et ½ år imellem er Last Row blevet en hel anden hest
Alle heste har behov for tandpleje. Nogle mere end andre.
Alle heste der får bid i munden, spændt ind og bedt om at gå i en bestemt holdning, har behov for tandpleje en gang om året. Tandspidserne kommer igen efter et 1/2 til et helt år, alt efter hestens tandstilling.

Derudover:
Bør man undersøge sine føl om der er tendens til over – eller underbid, så man løbende kan fjerne div. tandkroge, høje tandkroner eller ramper, der vil hæmme kæbens vækst, samt korrigere fortænder.

Det er en god ide at få tjekket unghestene inden tilridning. Det giver en meget mere samarbejdsvillig hest at arbejde med, og hesten får en god oplevelse.

​Der sker meget i unghestens mund fra den er 1 år til den er ca. 5 år. 24 mælketænder (tandkapper) bliver erstattet af de blivende tænder, og kindtænder bryder frem.

​Tænderne bryder frem 2-3 mm om året. Og bør efterses hver 6-8 md. da tandproblemerne ofte sker s.f.a. tandskifte og den høje væksthastighed hos ung hesten.

​Hos den lidt “ældre” hest 6-9 år, bryder tænderne lidt langsommere frem, og her er det for det meste nok at få efterset tænderne hver 10-12 md.
Hos den ældre hest over 10 år, er det som regel nok med hver 12 md. eller derover, alt efter hvad hesten bliver brugt til. Der er jo stor forskel på om hesten bliver brugt som fx. avlshoppe eller dressurhest.

Hos den ældre hest, skal man også være opmærksom på om der er løse tænder, er det tilfældet får den ikke tygget og optaget sin mad ordentligt. Hvis lyden skal beskrives, er det nok lidt ligesom skår der går mod hinanden.

​Lyt og føl med din hest. Mange heste ser tilsyneladende ud til at fungere fint uden problemer i ridning. Men vi ser desværre tit at netop disse problemfri heste har sår i munden efter tandspidser. I naturen er det den stærkeste der vinder, så hesten KÆMPER videre.
​Vi er selv med til at begrænse hesten i dens naturlige adfærd, både mht. avl, opstaldning, fodring og ikke mindst ridning.

Derfor har hesten også brug for tandpleje.
​Giv din hest et bedre velværd.